onsdag 8 juni 2016

Läsdagbok inlägg 8

Boktips (300 – 600 ord)

Boken Lejontämjaren börjar med en flicka som irrar runt i den snöiga skogen och går ut på en väg. En ryttare med häst ser flickan. Ryttaren känner genast igen flickan och ropar på henne men får ingen reaktion. Flickan står på vägen och en bil kommer från ingenstans och hinner inte väja undan. När Patrik Hedström och hans kollegor får larmet är flickan direkt identifierad.
Det är fler flickor som har försvunnit och de såg nästan likadana ut som flickan som blev mördad. Det visar sig att flickan har blivit utsatt för hemska grymheter och risken är hon inte är ensam om sitt öde.
Medan Patrik försöker ta reda på vad som hänt med flickan så håller hans fru, författaren Erika Falk, på att gräva lite djupare i ett äldre fall som hon kan använda i sin bok. Fallet handlade om en familjetragedi där mannen i familjen mördades. Den som dömdes för mordet var hans fru.
Erica besöker hustrun till den mörade mannen i fängelset gång på gång men får inte ut något av det. Erica märker att det är något som kvinnan inte vill eller vågar berättar vilket gör att Erica blir ännu mer nyfiken.
Den här boken handlar om allt från begravningar till kärlek.


Jag tycker att Lejontämjaren är en bra bok som jag rekommenderar för att det är en spännande och är en ganska verklighetstrogen bok. Det som gör att boken blir spännande är att det finns ett mord i boken som polisen i Fjällbacka försöker lösa, det som gör att boken blir ännu bättre är att allt utspelar sig i en riktig by i Sverige och att allt är ganska verklighetstroget. Byn ligger vid Sveriges västkust och heter Fjällbacka. Det här är en bok som har deckare som genre. Om man vill läsa denna bok så kan det vara bra att man har läst de andra böckerna om Fjällbacka också. Då förstår man händelserna i boken lite mer.

tisdag 7 juni 2016

Engelska filmåterberättelse

 This film called This is England.  It’s about a boy called Shaun who was 12 years old and had no friends. This film takes place in Great Britain, nineteen eighty-three (1983).  It was when Margret Thatcher was Prime minister. The war Falklands war took place in nineteen eighty-three. Shaun’s father was a soldier who died during the Falklands war. Shaun’s mother became a window after the father’s death. In school Shaun was bullied and was very sensitive when it came to his father. Sometimes he got so mad that he got into fights.
  One day when he was on his way home from school he met a skinhead gang that he began to associate with. The skinhead gang was much older than him but they were really nice to him and protected him when he needed it. The leader in the gang was a nice but weak guy called Woody. Shaun was with Woody and the others all the time. It was a girl in the gang that Shaun fell in love with, she was called Smell but her real name was Michelle. After a time an old friend of Woody came out from prison. He was called Combo. Combo was a charismatic, frustrated, psychotic National Front activist who split the gang in 2 parts, which included Shaun in Combos gang. Their anger at perceived injustice and took its expression in racist graffiti paintings, robbery and harassment of the area’s poor as called " Pakis ".


This movie came out two thousand six (2006) but is set in nineteen eighty-three (1983). The movie was written and directed by Shane Meadows. I think that This is England is a good movie to teach children something about how it was when Margret Thatcher was prime minister and how people lived and what they looked like in nineteen eighty-three (1983). It was a bit annoying with their dialect. It was very different from what I’m used to. I didn’t like the movie because it was not interesting and it was boring, but at the same time it was little bit funny and sad. From 1-5 in ratings I will give the movie two and a half (2,5).

Könsnormer

Vilka könsnormer har samhället idag?

Vårt samhälle har olika könsnormer tillexempel att kvinnor kan ha kjol men inte killar och samma med klänningar, att tjejer kan ha smink men inte killar, att killar ska ha kortare hår för att framföra sin könsidentitet. Om en icke offentlig kille skulle ha smink skulle han antagligen bli mobbad men om en känd person skulle ha det så skulle man inte bry sig lika mycket. Det kan också ha att göra med jobb, tillexempel brandman eller polis, man tänker oftast att det är ett jobb för män. Det som menas med det är att man inte tror att en kvinna kan klara av det jobbet.

Hur kan t.ex. reklam, film, tv, internet mm. Bidra till att könsnormer upprätthålls?

Om en tjej i en reklam film eller reklam bilder och har en klänning/kjol så ger det ett budskap där bara tjejer kan ha klänningar/kjolar. Samma sätt med vissa tröjor men som även killar kan ha men det ger ändå budskapet att bara tjejer kan ha den tröjan. Eller i fall en kille skulle ha olika kläder som en tjej också skulle kunna ha men det ger ett yttryck att det är ett killklädesplagg. Men även olika produkter till hår eller liknande visar att de är en tjej produkt om en tjej är med i reklamen samma sak om en man är med i reklamen.

På vilket sätt kan samhällets könsnormer påverka en persons identitet?

Det kan påverka genom att om man är transsexuell så vill man inte vara något av det könen som finns och då kan det påverka vem man vill vara. Tillexempel om vilka kläder man ska ha, om man ska ha smink eller inte, hur man ska bete sig, vem man ska vara med, om man ska flickvän eller pojkvän mm. Man vet inte om man ska vara tjej eller en kille då kan det leda till att man blir transsexuell. Men man måste också kunna vara sig själv och acceptera andra för den man är.

Vad kan man göra för att förändra samhällets könsnormer?

Att både killar och tjejer i filmreklamer eller bildreklamer har likadana kläder. Man kan också ändra vissa könsnormer för transsexuella personer. Men jag tycker även att man inte ska ta en kvinna/tjej för givet och tro att de inte klarar av att göra vissa saker tillexempel att vara polis eller brandman, men även byggarbetare eller att köra lastbil. De har bevisat att kvinnors lastbilar är i bättre skick än vad männens är på grund av att kvinnor är mer försiktiga med deras lastbilar. Även i huset kan det vara att mannen gör alla tekniska saker och kvinnan städar, diskar mm, det skulle kunna vara tvärt om. Man skulle kunna ändra att om de är en produkt för både kvinnor och män så måste man förmedla det bättre än vad man gör.

Är det bra att samhället har vissa könsnormer? Ge argument för och mot!

Jag tycker att vårt samhälle har ganska bra könsnormer, dock så är de inte så bra för transsexuella personer som varken vill vara man eller kvinna, jag tycker alltså att man ska ändra vissa könsnormer. Jag tycker de är bra för att man visar olika produkter för hyn tillexempel som är till både för män och kvinnor i reklam filmer och bilder. De som är dåligt men könsnormer är att en tjej kan inte ha vissa kläder som killar har och samma för killar. När man visar upp produkter för både män och kvinnor brukar det oftast vara kvinnor som är med i reklamen som ger ett budskap där de är en tjejprodukt.

Enligt mig så finns de inget bra med att ha könsnormer för att det ger ett dåligt budskap i reklamfilmer eller reklam bilder.

torsdag 2 juni 2016

Matematiska uttrycksformer uppgift B

B)

1/3 + 1/4 = 4/12 + 3/12 = 7/12


Man måste ändra nämnaren så den är likadan på båda sidorna men den måste ändå gå att dela med som i det här fallet med 3 och med 4. Då fick vi fram nämnaren 12 och adderade vi 4 med 3 som blev 7 och då fick vi svaret 7/12. 
 

Matematiska uttrycksformer


A) 

3/4 + 7/4 = 7+3 = 10= 10/4 = 2 2/4

Om man adderar täljaren med den andra täljaren blir det 10 som är täljaren och nämnaren är 4.1 hel är 4/4. 4 i 10 går 2 gånger då har vi 2 hela. Rest 2/4 (1/2). Då blir svaret 2 hela och 2/4 (2 2/4)