måndag 14 december 2015

Vem är filtertjuven?



Vem är filtertjuven?

Syfte: Någon har stulit Susannes kära filterpapper och dessutom lämnat ett spår efter sig. I nuläget finns 6 misstänkta personer. Vi ska hitta den skyldige!

Hypotes: Jag tror att det är Charlotte!

Material: Dem misstänktas pennor, filtrerpapper, 2 bägare, tejp, blyertspennor, vatten

Metod: (Kromatografi) Vi hällde vatten i båda bägarna sedan tog vi pennorna och gjorde en prick på en remsa med varje penna. När prickarna har blivit till färg så ser man om den liknar originalet.

Resultat: Det var nr 4 (Charlotte)


Slutsats: Filtrerpapperet suger upp vatten som passerar färgpricken. Då dras molekylerna i färgen med. De minsta molekylerna åker längst. En färg var inte vattenlöslig med den hände det inget.   

torsdag 10 december 2015

Vad är kemi?

Minna du?

1.  Gaser, vatten och olika salter.

2. A) Den kan smälta i väldigt varm temperatur, när den svalnar så blir det hårt igen.

B) Den smälter i en väldigt varm temperatur, sedan så kan man lägga den i en slags form som den sedan stelnar den i blir formad till en tennsoldat.

3. Socker kan smälta och då blir den som en varm kola, när den stelnat så kan man använda det som godis.

4. Kemikalier, metaller, tändstickor, papper och sand får inte hällas ut i vasken.

5.  Det ser ut som en explosion, det betyder att det är explosivt.

6.A) Destillerat vatten, koksalt och vanligt salt.  

B) Gaser, drycker och vissa salter

7.A) Det är en reningsmetod man använder för att separera t ex vatten från sand

B) Man värmer upp eller förångar ett ämne för att det ska bli rent.

C) Ett sätt att skilja färgade ämnen i en lösning är papperskromatografi. Man utnyttjar att ämnen i lösningen sugs uppåt olika snabbt på ett filtrerpapper. Resultatet blir färgränder som går olika högt upp på pappersmassan.

8.A) Destillation

B) Filtrering

C) Kromatografi

9.  Natruimklorid

10.  Den kan lösa sig i vatten.




Förstår du?

1. T ex ved eldar man upp men det försvinner inte det förändras till aska.

2. Man ska undersöka och försöka förstå.

3. För vissa saker är inte bra i avloppet som kan orsaka stopp, det kan även vara frätande ämnen som kan skada rören.

4. Filtrering: Man kan rena olika ämnen från smutsiga ämnen eller skräp.
Dekantering: Det är också ett sätt att rengöra vatten hyfsat rent men destillation och filtrering gör vatten renare.
Destillation: Man kan destillera sprit.

5.  Man kan bara beskriva ett ämne kemiskt när det är rent, man vet ofta inte om ett ämne är rent.

6. Kemi är kunskapen om hur allt fungerar medan ett recept är något man följer efter.

måndag 30 november 2015

Dekantering & Filtrering

Dekantering: är när man häller i tillexempel sand i ett glas och blandar med vatten och rör om. När det har sjunkit till botten det kallas för slamning. Sedan ska man försöka att hälla i vattnet i en annan bägare utan att få med sand eller smuts. Metoden används vanligtvis för vin. Man häller i vinet i en annan flaska och låter t ex bärskal sjunka till botten och bara dricka själva vinet.  

Filtrering: är när man rengör summit vatten, man häller i vattnet i en tratt med ett filter i, det tar lång tid, man använder den här metoden när man t ex gör te eller kaffe, när man kokar pasta, den här metoden är nästan densamma som när man silar. 

torsdag 26 november 2015

NO experiment Lab-rapport

Lab-rapport

Syfte: Vilken av tabletterna som löser upp sig snabbast i vattnet

Hypotes: Jag tror at den i det kolsyrade vattnet

Materiel: 2 glas vanligt vatten, kolsyrat vatten och 2 brustabletter. 

Metod: Vi hällde i naturellt vatten i ena glaset sedan kolsyrat i det andra glaset. Vi började med det glaset som hade naturellt vatten att stoppa ned en tablett, sedan idet andra glaset med kolsyrat vatten.


Resultat:

Kolsyrat vatten
Naturellt vatten
30.69 sek
1.05.30 sek


Slutsats: Vi gjorde något fel, för att i det vanliga vattnet ska det gå snabbare. Vårat fel kan vara att vi inte märkte att tabletten i det vanliga vattnet hade lösts upp.   

fredag 20 november 2015

Jästceller


Matte läxa video

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf


Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf born 20th november 1858 on Mårbacka, dead 16th mars 1940. She was a very successful and esteemed writer. Selma Lagerlöf was 33 years old when her debut novel Gösta Berlings saga published in 1891. She was awarded the Nobel Prize in literature 1909. Selma Lagerlöf was the first woman in the Swedish Academy. 

Formative years:  Selma Lagerlöf was born in 1858 at the mansion Marbacka as the fifth child of six to Lieutenant Erik Gustaf Lagerlof. She was born with a hip injury. When Lagerlöf was three and a half years old, towards the end of 1860, she became sick and paralyzed in both legs. This disappeared as suddenly as it had come, but her childhood was not easy because she could not play with other children. But she was a gifted child and liked to read. When she was seven years old she decided to become a writer.


Selma Lagerlöfs death: Thursday evening, March 7, 1940, she sat with her sister, when she began to feel weak and tired. At night, she became violently ill and lay unconscious in bed for a week. Saturday morning at 7:25 on March 16 Selma Lagerlof died. She was 81 years old. She was buried in East Ämtervik on Easter Eve. 

onsdag 4 november 2015

Häxan från blåkulla

Häxan från Blåkulla


Det var en gång en häxa som bara kunde visa sig i det blåa månskenet. Hon bodde på en liten ö som heter Blåkulla med sin svarta katt Musse. Men det gjorde hon bara ibland, det är bara när det är fullmåne. När det inte var fullmåne kunde inte häxan som heter Katarina visa sig för om hon gjorde det när det blev hon till sten.

Katarina behöver fullt månljus för att kunna visa sig ute och skrämma barn, när hon inte skrämde barn så var hon i sin lilla stuga på Blåkulla, för om hon var inomhus innan månen försvann så blev hon inte till sten.

Katarina har i flera år försökt att göra en förtrollning för att ta bort förbannelsen. Den här förbannelsen har Katarina haft sedan hon var liten, hon vet inte om det var på grund av henne eller hennes föräldrar. En dag när Katarina skulle försöka ta bort hennes förbannelse så fick hon en stor svart vårta.

Dagen efter det så blev det fullmåne så hon flög på sin kvast till ett område där hon brukade skrämma alla barnen.

Barnen var inte rädd för henne längre för häxan. Häxan blev arg för att ingen var rädd för henne, men alla barnen visste att häxan hade en förbannelse och därför ville hjälpa henne.

Det var ett barn som erbjöd häxan att sova över hos det barnet. När den natten var över häxans förbannelse borta enda som behövdes var lite kärlek, någon som tog hand om henne.